ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Γραβιέρα – Φάρμα Λευκάρων

Γραβιέρα

Σκληρό τυρί από 100% πρόβειο γάλα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
Email

Τυρί με ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα, η γραβιέρα ξεχωρίζει για τη μεταξένια γεύση της και τα πληθωρικά αρώματά της.

Συσκευασίες

  • Κεφάλι 9 kg
  • Μισό κεφάλι σε vacuum επί ζυγίω

Ξέρατε ότι

Η γραβιέρα είναι είδος σκληρού κίτρινου τυριού. Παίρνει το όνομά του από την Ελβετική πόλη Γκρυγιέρ. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας που παρασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.

Υγεία & Διατροφή

  • Έχει φυσική εξωτερική κόρα, ενώ τα άλλα συστατικά του είναι η υγρασία 38%, καθώς και πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα συστατικά (τα λεγόμενα μέταλλα και ιχνοστοιχεία), βιταμίνες και αλάτι (1,5%), και φυσικά το λίπος που αναφέρθηκε προηγουμένως. Όσον αφορά στο αλάτι, δε νοείται παρασκευή τυριού χωρίς αυτό, οπότε και αυτός ο τύπος light δε νοείται. Επίσης είναι ένα τυρί ωρίμανσης το ελάχιστο μέχρι 3 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 18. Παραδοσιακά έχει μικρές τρύπες, που όμως σήμερα χάνονται λόγω της υποχρεωτικής από τον νόμο παστερίωσης του γάλακτος
  • Η γραβιέρα είναι το τυρί που περιέχει περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με τα υπόλοιπα τυριά με περιεκτικότητα 1092 mg ανά 100 γρ. προϊόντος, μετά την παρμεζάνα που αποτελεί την καλύτερη πηγή ασβεστίου στα τυροκομικά (περιέχει 1142 mg ασβεστίου ανά 100 γρ. προϊόντος).

Προτάσεις κατανάλωσης

  • Η γραβιέρα είναι επιτραπέζιο τυρί, μπορεί να καταναλωθεί στην αρχή του γεύματος, σύμφωνα με την ελληνική συνήθεια ως ορεκτικό, μπορεί όμως να συμμετέχει και σε κάποιο πλατό τυριών που θα εμφανιστεί μετά το πέρας του γεύματος.
  • Καταναλώνεται επίσης ως κολατσιό, ως συνοδευτικό λευκών φρούτων (αχλάδι, σταφύλι, πεπόνι) και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για την παρασκευή σουφλέ, γκρατέν, πιάτων ζυμαρικών, πιάτων με κρέας, ψήνεται σε σαγανάκι (αλευρωμένη ή όχι) και ενίοτε στη σχάρα.

Διατροφικά

Λιπαρά 4,0 g
Υδατάνθρακες 5,2 g
Πρωτείνες 3,5 g
elGreek
Cart