ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Blog

Φάρμα Λευκάρων: Στόχος Το Στραγγιστό Γιαούρτι & Το Γάλα

by in Νέα 25 Μαΐου, 2021
Η Φάρμα Λευκάρων,  από Λεύκαρα Κοζάνης είναι μια σχετικά νέα προσπάθεια στην τυροκομία η οποία όμως στήθηκε πάνω σε μια μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση και είχε ως προϋπόθεση τη γνώση και το μεράκι. Ο Κοσμάς Κυπίρτογλου τα έχει όλα. Οι πιθανότητες, λοιπόν, είναι με το μέρος του.

Ασχολείται με την τυροκομία από το 2009, χωρίς να έχει προηγούμενη σχέση, αν και προέρχεται από γονείς κτηνοτρόφους. Απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, αποφάσισε να δημιουργήσει μια τυροκομική μονάδα ενώ ο αδελφός του, κατάφερε να πενταπλασιάσει το μέγεθος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης των γονιών τους και σήμερα παράγει περίπου 300 τόνους γάλα το χρόνο από τα πρόβατα που εκτρέφει.

Ανάπτυξη & τυροκομείο

Το οικονομικό άνοιγμα ήταν μεγάλο για τις δυνατότητες της οικογένειας, το πιο δύσκολο όμως στο ξεκίνημά του ήταν το γεγονός ότι δεν είχε ούτε κάποιο οικογενειακό προϊόν ώστε να το εξελίξει βελτιώνοντάς το αλλά ούτε κάποιο πελατολόγιο για το εξυπηρετήσει και να το διευρύνει· όλα έπρεπε να γίνουν από την αρχή. «Πήγαινα να πουλήσω τυρί και οι επαγγελματίες με ρωτούσαν: ‘Ποιος είσαι εσύ;’. Ήταν δύσκολο για τη λιανική να μας εμπιστευτεί το πρώτο διάστημα, πέρα ασφαλώς από την περιοχή μας, που ο κόσμος γνώριζε τον πρόσφυγα παππού μου και τον πατέρα μου που πάντα ασχολούνταν με την κτηνοτροφία κι έφτιαχναν τυρί. Ούτε καν στην Κοζάνη δεν ήμασταν γνωστοί».

Η ανάπτυξη του τυροκομείου έγινε μέσω των προγραμμάτων Leader και  η συνολική επένδυση έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα 1,2 εκατ. ευρώ ενώ η δυναμικότητά της είναι η επεξεργασία 10-15 τόνων γάλα στο 8ωρο λειτουργίας.

Όπως μας ενημέρωσε ο νεαρός τυροκόμος από την Κοζάνη, το τυροκομείο συνεργάζεται με περίπου 20 κτηνοτρόφους κι αυτή την περίοδο περιμένει την έγκριση για την υλοποίηση ενός ακόμα προγράμματος- ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, νέοι αποθηκευτικοί χώροι και εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού- για να μπει στη μικρή συσκευασία. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να  εξυπηρετήσουμε τα συνοικιακά καταστήματα και τη μικρή λιανική που δεν έχει τμήμα κοπής. Θα μπούμε σε πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά ενώ τα λύματα δίνονται ήδη για επεξεργασία» μας ενημερώνει.

Τα προϊόντα

Η Φάρμα ξεκίνησε να φτιάχνει φέτα ΠΟΠ και τοπικό ξινοτύρι (‘τουλουμίσιο’ ή ‘νιβατό’), κατσικίσιο τυρί και γιαούρτι και στην πορεία δημιούργησε κατάστημα λιανικής πώλησης στην Κοζάνη. Το κατάστημα ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, αρχικά ως τυροπωλείο, στη συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε delicatessen με έμφαση στα τυροκομικά.

Σήμερα το τυροκομείο παράγει επίσης γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, κεφαλοτύρι, αγελαδινό τυρί, κασέρι ΠΟΠ, γραβιέρα με τρούφα, γραβιέρα με πιπέρια, τυρί μπάτζος ΠΟΠ, ανθότυρο, βούτυρο, μυζήθρα ενώ στόχος της εταιρείας είναι να μπει σε νωπά προϊόντα όπως στραγγιστά γιαούρτια, σε βιολογικά και στο εμφιαλωμένο γάλα. Πριν από μερικές εβδομάδες, η εταιρεία προχώρησε και στην παραγωγή παγωτού από κατσικίσιο γάλα.

«Στόχος μας είναι να κυκλοφορήσουμε κατσικίσιο γάλα αλλά σε αυτή την επένδυση το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διανομή. Αν δεν υπάρχει δίκτυο, είναι δύσκολο· θα βρούμε λύση» ισχυρίζεται ο τυροκόμος από την Κοζάνη. Το δίκτυο διανομής αυτό το διάστημα περιλαμβάνει, εκτός από την Κοζάνη, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Λάρισα, την Αθήνα χωρίς όμως να έχει μπει σε αλυσίδα- άλλωστε μέχρι πριν λίγο δεν υπήρχε η παραγωγή να στηρίξει κάτι τέτοιο.

Φέτα

Ο Κοσμάς Κυπίρτογλου ακούει πολλά για τη φέτα και την τιμή της, ο ίδιος όμως θεωρεί ότι  αυτό που έχει σημασία και διακρίνει τον ίδιο, τους μικρούς τυροκόμους γενικότερα, από τις μεγάλες μονάδες, είναι το υψηλό λειτουργικό κόστος το οποίο καλείται να πληρώσει. «Δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστείς τους μεγάλους» μας λέει και σχολιάζει: «Αν γινόταν κάτι συστηματικό στη φέτα, από την άποψη των ελέγχου και της προώθησή της, πολλοί επαγγελματίες θα επωφελούνταν αφού είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αφορά τη φέτα. Τότε μόνο θα αλλάξει το κλίμα».

Ρωτάμε τον Κ. Κυπίρτογλου για τα όσα ακούγονται σχετικά με τη φέτα και τον ανταγωνισμό των τιμών ο οποίος, τις περισσότερες φορές βαίνει σε βάρος συνολικά της ίδιας της αγοράς και του προϊόντος. Η άποψή του είναι: «Αν υπολογίσουμε τι πωλείται ως φέτα και τι γάλα παράγουμε ως χώρα, θα διαπιστώσετε ότι τα ισοζύγια ‘δεν βγαίνουν’.  Δεν είναι δυνατόν να πωλείται ούτε τόση φέτα ούτε σε τέτοιες τιμές, δηλαδή 3,20 και 3,30 ευρώ. Υπάρχουν προσφορές, εντάξει. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που το κάνουν αυτό σε μόνιμη βάση».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Cart