Μπάτζος είναι είδος κασεριού από πρόβειο γάλα. Δεν έχει εξωτερική κρούστα και χαρακτηρίζεται από τρύπες στο εσωτερικό του. Εξαιτίας της χαμηλής λιπαρότητας διατηρείται στην άλμη, για να κρατιέται υγρό. Η γέυση του είναι υπόξινη και ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή.
Συσκευασίες
- Δοχείο 15 kg
- vacuum 1kg επί ζυγίω
Ξέρατε ότι
- Μπάτζος ονομάζονταν στην περιοχή του Βοΐου ο βοσκός που επιφορτιζόταν με το πήξιμο του γάλακτος. το τυρί Μπάτζος θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα Ελληνικά τυριά καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της φέτας.
- Επίσης, θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί, καθώς η μέθοδος παρασκευής του, είναι το αρχικό στάδιο, από το οποίο περνάει κάθε παρασκευή σκληρού τυριού, όπως η κεφαλογραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το κασέρι.
- Σήμερα προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στις περιοχές Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Σαρακατσαναίους της Μακεδονίας.
Υγεία & Διατροφή
- Έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Α, D και Ε και σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.
- Είναι ένα τυρί ιδιαίτερα φτωχό σε λίπος, γι’ αυτό προτιμάται σε δίαιτες μειωμένων λιπαρών. Έχει μέγιστο ποσοστό υγρασίας 45% και ελάχιστο ποσοστό λίπους επί ξηρού βάρους 25%.
Προτάσεις κατανάλωσης
- Γίνεται καταπληκτικός μεζές ως σαγανάκι αλλά χρησιμοποιείται και τριμμένο στα μακαρόνια ή σκέτο, συνοδεύοντας το με λίγη ντομάτα και ψωμί.
Διατροφικά
Λιπαρά | 4,0 g |
Υδατάνθρακες | 5,2 g |
Πρωτείνες | 3,5 g |