Fennel soup with sour cheese
Η πιο δροσερή και εύγευστη σούπα της άνοιξης, θαυμάσια σε κάθε κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι, συνδυάζει την ευχάριστη ξινάδα του τυριού με τη γλυκανισάτη ευωδιά του μάραθου.
Υλικά
- 30 ml ελαιόλαδο
- 30 γρ. βούτυρο πρόβειο (ή ελαιόλαδο)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό πατάτες, κυδωνάτες
- 200 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
- 200 γρ. μάραθος με τα κλωνάρια του, ψιλοκομμένος + 2-3 κλωνάρια για το σερβίρισμα
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή άλλος ή νερό
- 8 ίνες κρόκος Κοζάνης
- 500 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
- 250 γρ. ξινοτύρι, θρυμματισμένο
- φέτες από 1/2 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πατάτα, το πράσο, τον μάραθο και τον κρόκο Κοζάνης για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι. Μόλις αρχίσουν να «πιάνουν» τα λαχανικά στον πάτο, ρίχνουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ (ή μεταφέρουμε σε πολυκόφτη) μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή σούπα. Ρίχνουμε τον μαραθόσπορο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με το ξινοτύρι, τις φέτες λεμονιού, μπούκοβο και φρέσκο μάραθο.
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου