PRODUCTION AND TRADE OF CHEESE PRODUCTS

Blog – Right Sidebar

«Αραµπιάτα» µε φέτα και µπούκοβο

by January 9, 2020

«Αραμπιάτα» στα ιταλικά σημαίνει θυμωμένος… πιάτο που «ανάβει» τα αίματα λοιπόν!

Υλικά

  • 500 γρ. πένες ή άλλο µικρόσχηµο ζυµαρικό της αρεσκείας µας
  • 400 γρ. ολόκληρα αποφλοιωµένα ντοµατάκια (µαζί µε το χυµό τους), πολτοποιηµένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή όσο καυτερό µάς αρέσει και αντέχουµε)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισµένες, ολόκληρες και ελαφρώς κοπανισµένες (ή όσο σκόρδο θέλουµε)
  • 1 ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
  • 12 – 15 ελιές µαύρες, κατά προτίµηση θρούµπες, χωρίς κουκούτσι και χοντροκοµµένες
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, της αρεσκείας µας, τριµµένο
  • 250 γρ. φέτα, κατά προτίµηση σκληρή και πικάντικη, χοντροθρυµµατισµένη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 10 – 12 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, ψιλοκοµµένα, ή 2 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός, κοπανισµένος
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε µια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα να αρωµατίσει το λάδι, και το αφαιρούµε. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το καυτερό πιπέρι, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 3 – 4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει λίγο το κρεµµύδι. Ρίχνουµε την ντοµάτα, το βασιλικό, τις ελιές και 250 ml νερό και συνεχίζουµε το µαγείρεµα για περίπου άλλα 15 – 20 λεπτά, µέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.

Παράλληλα, σε µια βαθιά κατσαρόλα µε άφθονο αλατισµένο νερό που κοχλάζει βράζουµε τα ζυµαρικά 1 – 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο βρασµού που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουµε και τα µεταφέρουµε στην κατσαρόλα µε τη σάλτσα. Σκορπίζουµε τα τυριά, ανακατεύουµε απαλά, µέχρι να αναµειχθούν τα υλικά και να αρχίσουν να λιώνουν τα τυριά, και σερβίρουµε

Μύδια αχνιστά με φέτα

by January 9, 2020

Αφθονούν τα μύδια στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπως και οι συνταγές για το μαγείρεμά τους. «Νεαρά κορίτσια, θυμάμαι, κατεβαίναμε στις παραλίες, βγάζαμε τα παπούτσια και μαζεύαμε μύδια από τα ρηχά, στα “πάρτι μυδιού”, όπως τα λέγαμε», ανακαλεί η Σούλα Μπόζη. «Μύδια κατά χιλιάδες, που τα ξεχωρίζαμε ανά μέγεθος σε ξεχωριστά τενεκεδάκια και τα καθαρίζαμε επιτόπου, με γέλια και κουβέντα. Τα πιο μεγάλα για το τηγάνι, μαζί με σκορδαλιά, τα υπόλοιπα για όλες τις άλλες συνταγές», συμπληρώνει. Τα μύδια ήταν δώρο της θάλασσας από τα λίγα: πάμφθηνα, άφθονα, πεντανόστιμα, μαγειρεύονταν ταχύτατα. Σερβίρονται και ως μεζές και ως κύριο πιάτο, αν και τις τελευταίες δεκαετίες τείνει να εγκαταλειφθεί η κατανάλωσή τους, λόγω της ευρείας ρύπανσης της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Υλικά

  • 30 μεγάλα μύδια φρέσκα, με το κέλυφος, κλειστά (πετάμε όσα είναι λιγάκι ανοιχτά)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα, χωρίς υγρό ή λάδι, την κλείνουμε με το καπάκι της και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι τα κελύφη να ανοίξουν. Ανοίγουμε το καπάκι, ελέγχουμε αν άνοιξαν όλα τα μύδια και πετάμε όσα δεν άνοιξαν. Προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό, την πιπεριά, τη φέτα, τη ρίγανη και πιπέρι, μετριάζουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να ζεσταθούν καλά τα υλικά. Αδειάζουμε σε πιατέλα, μαζί με τα ζουμιά, και σερβίρουμε αμέσως συνοδεία ψωμιού.

Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου

Fennel soup with sour cheese

by January 9, 2020

Η πιο δροσερή και εύγευστη σούπα της άνοιξης, θαυμάσια σε κάθε κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι, συνδυάζει την ευχάριστη ξινάδα του τυριού με τη γλυκανισάτη ευωδιά του μάραθου.

Υλικά

  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο πρόβειο (ή ελαιόλαδο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό πατάτες, κυδωνάτες
  • 200 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 200 γρ. μάραθος με τα κλωνάρια του, ψιλοκομμένος + 2-3 κλωνάρια για το σερβίρισμα
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή άλλος ή νερό
  • 8 ίνες κρόκος Κοζάνης
  • 500 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
  • 250 γρ. ξινοτύρι, θρυμματισμένο
  • φέτες από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πατάτα, το πράσο, τον μάραθο και τον κρόκο Κοζάνης για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι. Μόλις αρχίσουν να «πιάνουν» τα λαχανικά στον πάτο, ρίχνουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ (ή μεταφέρουμε σε πολυκόφτη) μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή σούπα. Ρίχνουμε τον μαραθόσπορο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με το ξινοτύρι, τις φέτες λεμονιού, μπούκοβο και φρέσκο μάραθο.

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Crispy triangles of crust leaves with sesame, fresh mizithra, sour cheese and honey

by January 9, 2020

Ανοιξιάτικο, ελαφρύ, αρωματικό επιδόρπιο: φρέσκα τυριά και θυμαρίσιο μέλι με ζεστά τραγανά τρίγωνα ζύμης. Τα τυριά που προτείνει η σεφ είναι ενδεικτικά – μπορούμε να επιλέξουμε όποιο φρέσκο μαλακό τυρί μάς αρέσει ή, αν βρισκόμαστε στην επαρχία, να διαλέξουμε κάποιο από τα φρέσκα τυριά της περιοχής.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. μυζήθρα
  • 300 γρ. ξινοτύρι αλοιφώδες
  • 90 ml μέλι θυμαρίσιο

Για τα τρίγωνα

  • 3 φύλλα κρούστας
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 2-3 λεπτά
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Ανακατεύουμε το σουσάμι με την άχνη. Αλείφουμε εσωτερικά με βούτυρο κάθε φύλλο και το κόβουμε σε 6 λωρίδες κατά μήκος. Πασπαλίζουμε με το μείγμα σουσαμιού κάθε λωρίδα σε όλο το μήκος της και διπλώνουμε σε τρίγωνα.

Βουτυρώνουμε τα τρίγωνα, ψεκάζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το ταψί και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας, να φύγει το περιττό λίπος.

Βάζουμε σε ένα μπολ το μέλι, σε άλλο τη μυζήθρα και σε άλλο το ξινοτύρι. Βουτάμε κάθε τρίγωνο στο μέλι και συνοδεύουμε με τα τυριά.

Μια συνταγή της Νένα Ισμυρνόγλου

Croissants with vegetable filling

by October 16, 2019

For the stuffed savory croissants, we first make the filling.

Peel the tomatoes, cut them in half, remove the seeds and finely chop the flesh. Cut all the vegetables into small squares.

Heat the olive oil and sauté the vegetables, except the tomatoes, for a few minutes, until soft. We do not want them to get colored or lose their shape.

Season with salt and pepper and quench with vinegar. Add the tomato flesh. Stir, add the herbs and remove. Add the cheeses. Stir and fill the croissants.

Recipe ingredients

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 κολοκύθια τρυφερά 
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. τυρί Μπάτζιο
  • 100 γραμ. κασέρι

Συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Μοσχάρι με Ξινόμαυρο και Μπάτζο

by February 27, 2018

Βάζουμε σε γάστρα ή στάμνα το κρέας, το κρασί, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τη ντομάτα, το λάδι, το άλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε με το νερό, ανακατεύουμε και βάζουμε στο φούρνο για 3 ώρες στους 200 βαθμούς. προσέχουμε κάθε τόσο μην καεί ή να μην τελειώσει το νερό. 10 λεπτά πριν το βγάλουμε βάζουμε τα φρέσκα μυρωδικά και το τυρί μπάτζο. Καλή όρεξη!

Βάζουμε σε γάστρα ή στάμνα το κρέας, το κρασί, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τη ντομάτα, το λάδι, το άλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε με το νερό, ανακατεύουμε και βάζουμε στο φούρνο για 3 ώρες στους 200 βαθμούς. προσέχουμε κάθε τόσο μην καεί ή να μην τελειώσει το νερό. 10 λεπτά πριν το βγάλουμε βάζουμε τα φρέσκα μυρωδικά και το τυρί μπάτζο. Καλή όρεξη!

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie. 

Error: Contact form not found.

en_GBEnglish
Cart